Blogi

Tällä sivustolla Fruit Juice Matter blogipostauksia - aiheena täysmehu, täysmehu osana terveyttä edistävää ruokavaliota sekä terveys ja hyvinvointi kokonaisuudessaan.

Mitä ravitsemus- ja terveysväitteitä täysmehuihin voi lainsäädännön mukaan liittää?

28 marraskuu 2019 - Mitä ravitsemus- ja terveysväitteitä täysmehuihin voi lainsäädännön mukaan liittää?

Ravitsemusväitteet ovat ruoan tai juoman hyödyllisiä ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja ravintosisältöä kuvaavia väitteitä. Hyödyllinen ominaisuus voi liittyä elintarvikkeen energiamäärään tai ravintoaineisiin, joita elintarvike sisältää luontaisesti tai joita siihen on lisätty. Terveysväitteet käsittelevät ruoan tai juoman sekä terveyden välistä yhteyttä, eli ne antavat ymmärtää, että tietyn elintarvikeryhmän, elintarvikkeen tai sen aineosan ja terveyden välillä on yhteys. Tähän blogikirjoitukseen on koottu väitteitä, joita täysmehuihin voi lainsäädännön mukaan liittää.

Fruitjuicematters

25 lokakuu 2019 - Uusien ruokasuositusten mukaan täysmehu sopii osaksi monipuolista ruokavaliota 

Lokakuussa 2019 julkaistiin toisen asteen opiskelijoiden ruokailun suuntaviivat luova Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta - Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin sekä Sydänliiton päivittämät Sydän ja ruoka -suositukset. Uusien suositusten mukaan täysmehu sopii osaksi monipuolista ruokavaliota - kohtuullisesti käytettynä.

Fruitjuicematters

14 lokakuu 2019 - Mikä on täysmehun paikka ruokavaliossa?

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa täysmehua suositellaan nautittavaksi korkeintaan lasillinen päivässä aterian yhteydessä. Tämä sisältää kaksi viestiä: annoskoolla on merkitystä, samoin juomisen tavalla. Ravitsemusasiantuntijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa on noussut esiin tilanteita, joissa täysmehun käyttö voi lisäksi olla perusteltua erityisestä syystä.

Fruitjuicematters

26 huhtikuu 2019 - Pohdintaa täysmehun ja virvoitusjuomien eroista

Juomien sokeripitoisuudet ovat keskusteluita herättäviä aiheita sekä mediassa että kuluttajien keskuudessa. Mehut ja virvoitusjuomat ovat tästä oivallinen esimerkki. Miten eri mehut, mukaan lukien täysmehu, eroavat virvoitusjuomista, joiden sokerimäärät voivat olla nopeasti tarkasteltuna hyvinkin samantasoisia. 

Fruitjuicematters

31 tammikuu 2019 - Katse yksittäisestä ravintoaineesta kokonaisuuksiin: case täysmehu

Useiden kyselytutkimusten perusteella terveys pitää edelleen pintansa tärkeänä arvona suomalaisten tehdessä ruokavalintojaan. Syömiseen liittyvien ruokavaliorajoitusten joukossa sokerin välttäminen on kasvattanut suosiotaan. Se lienee kiilannut jo ohi gluteenittomasta tai maidottomasta syömisestä.

Fruitjuicematters

27 syyskuu 2018 - Asiantuntijat: Joustavampi asenne ravitsemusvalintoihin

Kohtuullisuus esitetään usein hyvän syömisen tavoitteena erilaisissa ravitsemukseen liittyvissä keskustelussa: ”Sattumia mahtuu ruokavalioon kohtuudella” ja ”Kohtuudella saa syödä kaikkea”. Ravitsemuksen asiantuntijat kokoontuivat aiheen äärelle keskustelemaan siitä, mitä kohtuullisuus ensinnäkin tarkoittaa ja onko se hyvä tavoiteterveyttä edistävässä syömisessä.

Fruitjuicematters

25 syyskuu 2018 - Vieraskynä: Monipuolisuus on valttia marjoissakin

Tutkijatohtori Essi Päivärinta pohdiskelee vieraskynäkirjoituksessaan marjojen merkitystä osana ruokavaliota sekä kertoo tutkimuksestaan marjojen flavonoidien, eritoten ellagitanniinien parissa.

Fruitjuicematters

14 elokuu 2018 - Kohtuullista syömistä etsimässä

Kohtuullisuus esiintyy usein ihmisten kuvauksissa terveellisestä syömisestä. ”Kohtuus kaikessa” ja ”Makeaa voi syödä kohtuudella” ovat meille kaikille tuttuja, tavoiteltavaan syömiseen liitettyjä sloganeita. Ajatus kohtuullisuuden tavoiteltavuudesta tuntuu helpolta ja luontevalta. Eikä ihme: kohtuullisuutta on vuosisatojen ajan pidetty perinteisenä kardinaalihyveenä rohkeuden, oikeudenmukaisuuden ja viisauden rinnalla.

Fruitjuicematters

10 heinäkuu 2018 -  Suositusten mukaisesti käytettynä täysmehu ei lisää lihavuuden riskiä

Täysmehun käyttö on toisinaan julkisessa ravitsemuskeskustelussa yhdistetty huoleen lisääntyneestä ylipainon riskistä. Tieteelliset tutkimukset osoittavat kuitenkin päinvastaista: keskimäärin täysmehun käyttömäärät jäävät pieniksi ja kohtuullinen täysmehun käyttö ei näyttäisi lisäävän lihavuutta.

1 kesäkuu 2018 - Täysmehut - miksi niistä on tärkeä viestiä?

Miksi ravitsemusasiantuntija lähtee mukaan täysmehuja koskevaan viestintäohjelmaan? Eivätkö mehut ole terveellisessä ruokavaliossa ehdoton nou-nou? Miksi täysmehuista yleensäkin pitää viestiä? Näistä kysymyksiä olen kysynyt myös itseltäni lähtiessäni mukaan Fruit Juice Matters –viestintäohjelman ravitsemusasiantuntijaksi. Melko pian löysin useitakin syitä sille, miksi täysmehuista pitää viestiä ja miksi koen aiheen ravitsemuksellisesti kiinnostavana. Seuraavaksi esittelen näistä kolme keskeistä, toisiinsa kietoutuvaa syytä.