Blogi

Tällä sivustolla Fruit Juice Matter blogipostauksia - aiheena täysmehu, täysmehu osana terveyttä edistävää ruokavaliota sekä terveys ja hyvinvointi kokonaisuudessaan.

Fruitjuicematters

26 huhtikuu 2019 - Pohdintaa täysmehun ja virvoitusjuomien eroista

Juomien sokeripitoisuudet ovat keskusteluita herättäviä aiheita sekä mediassa että kuluttajien keskuudessa. Mehut ja virvoitusjuomat ovat tästä oivallinen esimerkki. Miten eri mehut, mukaan lukien täysmehu, eroavat virvoitusjuomista, joiden sokerimäärät voivat olla nopeasti tarkasteltuna hyvinkin samantasoisia. 

Fruitjuicematters

31 tammikuu 2019 - Katse yksittäisestä ravintoaineesta kokonaisuuksiin: case täysmehu

Useiden kyselytutkimusten perusteella terveys pitää edelleen pintansa tärkeänä arvona suomalaisten tehdessä ruokavalintojaan. Syömiseen liittyvien ruokavaliorajoitusten joukossa sokerin välttäminen on kasvattanut suosiotaan. Se lienee kiilannut jo ohi gluteenittomasta tai maidottomasta syömisestä.

Fruitjuicematters

27 syyskuu 2018 - Asiantuntijat: Joustavampi asenne ravitsemusvalintoihin

Kohtuullisuus esitetään usein hyvän syömisen tavoitteena erilaisissa ravitsemukseen liittyvissä keskustelussa: ”Sattumia mahtuu ruokavalioon kohtuudella” ja ”Kohtuudella saa syödä kaikkea”. Ravitsemuksen asiantuntijat kokoontuivat aiheen äärelle keskustelemaan siitä, mitä kohtuullisuus ensinnäkin tarkoittaa ja onko se hyvä tavoiteterveyttä edistävässä syömisessä.

Fruitjuicematters

25 syyskuu 2018 - Vieraskynä: Monipuolisuus on valttia marjoissakin

Tutkijatohtori Essi Päivärinta pohdiskelee vieraskynäkirjoituksessaan marjojen merkitystä osana ruokavaliota sekä kertoo tutkimuksestaan marjojen flavonoidien, eritoten ellagitanniinien parissa.

Fruitjuicematters

14 elokuu 2018 - Kohtuullista syömistä etsimässä

Kohtuullisuus esiintyy usein ihmisten kuvauksissa terveellisestä syömisestä. ”Kohtuus kaikessa” ja ”Makeaa voi syödä kohtuudella” ovat meille kaikille tuttuja, tavoiteltavaan syömiseen liitettyjä sloganeita. Ajatus kohtuullisuuden tavoiteltavuudesta tuntuu helpolta ja luontevalta. Eikä ihme: kohtuullisuutta on vuosisatojen ajan pidetty perinteisenä kardinaalihyveenä rohkeuden, oikeudenmukaisuuden ja viisauden rinnalla.

Fruitjuicematters

10 heinäkuu 2018 -  Suositusten mukaisesti käytettynä täysmehu ei lisää lihavuuden riskiä

Täysmehun käyttö on toisinaan julkisessa ravitsemuskeskustelussa yhdistetty huoleen lisääntyneestä ylipainon riskistä. Tieteelliset tutkimukset osoittavat kuitenkin päinvastaista: keskimäärin täysmehun käyttömäärät jäävät pieniksi ja kohtuullinen täysmehun käyttö ei näyttäisi lisäävän lihavuutta.

1 kesäkuu 2018 - Täysmehut - miksi niistä on tärkeä viestiä?

Miksi ravitsemusasiantuntija lähtee mukaan täysmehuja koskevaan viestintäohjelmaan? Eivätkö mehut ole terveellisessä ruokavaliossa ehdoton nou-nou? Miksi täysmehuista yleensäkin pitää viestiä? Näistä kysymyksiä olen kysynyt myös itseltäni lähtiessäni mukaan Fruit Juice Matters –viestintäohjelman ravitsemusasiantuntijaksi. Melko pian löysin useitakin syitä sille, miksi täysmehuista pitää viestiä ja miksi koen aiheen ravitsemuksellisesti kiinnostavana. Seuraavaksi esittelen näistä kolme keskeistä, toisiinsa kietoutuvaa syytä.