Mitä täysmehu on ja mitä se sisältää?

Miljoonat ihmiset eri puolilla maapalloa nauttivat hedelmistä, kasviksista ja marjoista valmistettuja täysmehuja. Täysmehuista löytyy erilaisia makuja, värejä ja happamuusasteita sekä erilaisia koostumuksia hedelmälihalla tai ilman.

Täysmehua voidaan valmistaa sekä hedelmistä, kasviksista tai marjoista (myöh. hedelmät) puristamalla tai täysmehutiivisteestä ennallistamalla. Tiivisteestä valmistetussa täysmehussa hedelmistä puristetusta mehusta on ensin poistettu vettä esimerkiksi varastoinnin ja kuljetuksen ajaksi, minkä jälkeen vesi palautetaan täysmehuun.

Hedelmätäysmehu on siis mehuksi muunnettua 100 % hedelmää. Hedelmätäysmehu sisältää (kuten kokonaiset hedelmätkin) 90 prosenttia vettä, vitamiineja, kivennäisaineita ja fytokemikaaleja. Nämä tulevat suoraan hedelmistä, joista mehu puristetaan.1,2 Loput noin 10 prosenttia ovat luontaisia sokereita.

Tiesitkö: täysmehu ei koskaansisällä lisättyä sokeria1 – sokerin lisääminen on kielletty EU-laissa.

Volyymeiltään merkittävimmät täysmehut valmistetaan appelsiineista, omenoista, ananaksesta tai tomaateista. Suomessa on tarjolla myös marjoista puristettuja täysmehuja kuten mustikka-, puolukka- ja tyrnitäysmehua.  Kotimaiset marjatäysmehut ovat osa perinteistä suomalaista ruokakulttuuria. Suositut smoothiet ovat myös täysmehuja, kun niiden raaka-aineena käytetään vain hedelmän tai marjan syötäviä osia, mukana on myös hedelmään kuuluva mehu ja lisäaineita ole käytetty.

Täysmehuja voi valmistaa itse kotona tai ostaa valmiina kaupasta. Parhaimmillaan täysmehut ovat osana ateriaa esim. aamupalalla, mutta sopivat myös sellaisenaan nautittaviksi kylminä juomina. Täysmehu on mehujen aatelia. 


LÄHTEET
1. UK Department of health. Nutrient analysis of fruit and vegetables. Saatavilla osoitteessa:
 https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/167942/Nutrient_analysis_of_fruit_and_vegetables_-_Summary_Report.pdf. [Viitattu 8.2.2017]
2.  Euroopan unionin virallinen lehti. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/12/EU. Saatavilla osoitteessa: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0432&from=FI. [Viitattu 8.2.2017]