Täysmehu ja painoindeksi

Eurooppalaisessa Food4Me –tutkimushankkeessa  havaittiin, että täysmehun käyttö oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä matalampaan painoindeksiin (Celis-Morales C ym. 2017). Tutkimushanke toteutettiin seitsemässä eri Euroopan maassa, ja tietoja kerättiin yhteensä 1442 eurooppalaiselta aikuiselta. Tiedot kerättiin FFQ-lomakkeella siten, että tutkitut itse raportoivat syömis- ja juomistottumuksiaan, sekä raportoivat painonsa ja pituutensa. Täysmehun lisäksi myös monityydyttymättömien rasvahappojen saanti ruokavaliosta, toisin sanoen rasvaisen kalan ja pähkinöiden käyttö sekä maitotuotteiden, täysjyvän, hedelmien ja vihanneksin käyttö oli yhteydessä merkittävästi matalampaan painoindeksiin.

Tulokset osoittavat, että ruokavalion kokonaiskoostumus ratkaisee painonhallinnassa. Tulokset myös haastavat oletuksen täysmehun haitallisesta vaikutuksesta painonhallintaan. Täysmehun kohtuullinen käyttö voi olla osa tasapainoista ja monipuolista, terveyttä edistävää ruokavaliota.

Celis-Morales C et al. (2017) Correlates of overall and central obesity in adults from seven European countries: findings from the Food4Me Study. Eur J Clin Nutr.

 

Lisätietoa aiheesta
[1] Celis-Morales C et al. (2017)

Correlates of overall and central obesity in adults from seven European countries Findings from the Food4Me Study. Eur J Clin Nutr.