Täysmehun käyttö ja suun terveys

Hyvällä hammashygienialla eli hampaiden huolellisella harjaamisella fluorihammastahnalla on keskeinen merkitys karieksen ehkäisyssä. Usein toistuva ja runsas sokeripitoisten elintarvikkeiden nauttiminen voi lisätä hammaskarieksen riskiä erityisesti silloin, jos suuhygieniasta huolehditaan huonosti.

FruitjuicemattersHammasterveydessä voidaan erottaa hampaiden eroosio ja hammaskaries. Eroosiolla viitataan palautumattomaan hammaskudoksen eroosioon, jota aiheuttavat happamat aineet, esimerkiksi happamat juomat, ilman bakteereiden vaikutusta. Karieksella tarkoitetaan hampaan demineralisaatiota (mineraalien liukenemista), joka johtuu hammasplakin bakteerien käymisreaktioissaan tuottamista hapoista. Karieksen syntyyn vaikuttavat useat eri tekijät: bakteerien määrä ja koostumus suussa, syljen määrä ja koostumus, saatavilla olevien kivennäisaineiden (kalsium, fosfori, fluori) määrä ja käymisrektioiden raaka-aineina käytettävien hiilihydraattien läsnäolo.

Kokonaisten hedelmien ja hedelmätäysmehujen ravintosisältö ja pH muistuttavat toisiaan, ja tutkimuksissa niiden vaikutukset hammasterveyteen ovat olleet samankaltaisia. Täysmehut ovat osoittautuneet vähemmän haitallisiksi kuin muut sokeria sisältävät juomat. Syyksi tähän on epäilty muun muassa täysmehujen flavonoideja, joilla on bakteerien toimintaa estäviä vaikutuksia. Lapsilla tehdyissä tutkimuksissa hedelmätäysmehut ovat olleet yhteydessä jopa pienempään karieksen esiintymiseen. Tätä on selitetty muun muassa sillä, että täysmehujen käyttö olisi tutkittavissa väestöissä yhdistynyt muihin terveellisempiin elintapavalintoihin.

Hammasterveyttä ajatellen sekä hedelmätäysmehuannos että hedelmä- ja marja-annokset on hyvä nauttia aterioiden yhteydessä. Hedelmiä ja hedelmämehuja saattaa olla parempi nauttia aterian alussa, minkä jälkeen voi olla hyödyllistä juoda kalsiumia sisältäviä ruokia ja/tai juomia. Esimerkiksi juusto sisältää kalsiumia ja mineraaleja, jotka auttavat hampaan pinnan mineralisaatiossa uudelleen happohyökkäyksen ja demineralisaation jälkeen. Pienille lapsille ei suositella mehujen tai muiden sokeristen juomien pitkittynyttä ja vähittäistä nauttimista hammasterveyteen liittyvien negatiivisten vaikutusten vuoksi.