Mehumyytinmurtamista!

Yli 2000 terveysalan ammattilasta haastatellussa IPSOS-kyselytutkimuksessa kävi ilmi merkittäviä väärinkäsityksiä appelsiinitäysmehuun liittyen. Tässä tiivis infopaketti siitä, mikä on totta ja mikä tarua!

TARUA

75% kyselyyn vastanneista terveysalan ammattilaisista uskoi virheellisesti, että appelsiinitäysmehussa on väri- tai säilöntäaineita1.

TOTTA

Eurooppalaisen elintarvikelainsäädännön mukaisesti täysmehuun ei saa lisätä sokeria. Myös säilöntä-, väri-, stabilointi- ja makeutusaineiden lisääminen on kiellettyä.2

TARUA

60% kyselyyn vastanneista terveysalan ammattilaisista eivät olleet tietoisia, että appelsiinitäysmehu sisältää polyfenoleita1.

TOTTA

Appelsiinitäysmehu on yksi keskeisimmistä hesperidiinin lähteistä. Hesperidiini on polyfenoleihin kuuluva flavonoidi, jolla näyttäisi olevan muun muassa tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, ja se voi edistää verisuonten elastisuutta3,4.

TARUA

30% kyselyyn vastanneista terveysalan ammattilaisista ei usko, että appelsiinitäysmehu voi olla hyväksi heidän potilailleen1.

TOTTA

Appelsiinitäysmehun sisältämillä ravintoaineilla on vahvistettuja terveysväittämiä. C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, folaatti normaaleja psykologisia toimintoja ja kalium tukee lihasten normaalia toimintaa sekä verenpaineen pysymistä normaalina5.

TARUA

Moni kyselyyn vastanneista terveysalan ammattilaisista uskoi, että täysmehun ravintoaineet tuhoutuvat pastöroinnin ja varastoinnin aikana.

TOTTA

AMC Innovan tutkimus osoitti, että jopa kahden kuukauden mittaisen varastoinnin jälkeen appelsiinitäysmehun C-vitamiinipitoisuus ylitti reilusti ravitsemusväittämän edellyttämän tason6.

TARUA

Suuri osa tutkituista EU:n terveysalan ammattilaisista uskoi, että tiivisteestä tehdyssä mehussa on vähemmän ravintoaineita kuin tuorepuristetussa täysmehussa.

TOTTA

Tiivisteestä tehdyn appelsiinitäysmehun C-vitamiinipitoisuus on riittävän korkea ravitsemusväittämän käyttämiseksi. Mehun hesperidiinija C-vitamiinipitoisuudet ovat yhtä suuret riippumatta siitä, onko appelsiinitäysmehu tehty tiivisteestä vai onko se tuorepuristettua7.

Kaikki voitava on tehty sen varmistamiseksi, että tämän asiakirjan tiedot ovat luotettavia ja varmistettuja. Tiedot on tarkoitettu käytettäväksi perustana ei-kaupalliselle viestinnälle ja ainoastaan ammattilaisyleisölle. Tässä asiakirjassa esitettyjä tietoja ei pidä käyttää ravitsemus- tai terveysväittäminä suoraan kuluttajille suunnatussa viestinnässä. Julkaisun käyttäjien  tulisi olla tietoisia siitä, että näiden tietojen käyttäminen tarkoituksen vastaisessa yhteydessä, tietojen muokkaaminen, kuten sanamuotojen muuttaminen tai lisäysten tekeminen sekä kuvitusten lisääminen voivat johtaa oikeudellisiin seurauksiin. AIJN ei siis ole missään vastuussa vahingoista, jotka johtuvat tämän asiakirjan käytöstä tai asiakirjan sisältämistä tiedoista. AIJN ei takaa tai tue kolmansien osapuolien tässä asiakirjassa esittämiä mielipiteitä tai näkemyksiä, eikä se ota mitään vastuuta tällaisiin näkemyksiin tai mielipiteisiin tukeutumisesta.