Täysmehun alkuperä

On tärkeää tuntea ruuan ja juoman laatu ja alkuperä. Eurooppalaisessa täysmehun tuotannossa etusijalla ovat kuluttaja ja elintarviketurvallisuus.

Korkealaatuisten täysmehujen tarjoaminen on Euroopan täysmehualan prioriteetti. Me haluamme täysmehun maistuvan hyvältä ja tekevän hyvää! Niinpä ala kehittyy jatkuvasti toteuttaen tuotantokäytäntöjä, jotka varmistavat kuluttajille, että he saavat laadultaan ensiluokkaista mehua – mehua, joka on valmistettu turvallisesti ja jonka ravitsemukselliset hyödyt ovat tallella.

Eurooppalaiset täysmehun tuottajat pitävät kuluttajan hyvinvoinnin mielessään tuotannon kaikissa vaiheissa ja noudattavat kansainvälisiä CODEX-standardeja ja EU-lainsäädäntöä varmistaakseen, että kuluttajat saavat vain turvallista ja korkealaatuista mehua juodakseen.1 Ala tekee yhteistyötä myös European Quality Control Systemin (EQCS) kanssa. EQCS on itsenäinen yhdistys, joka on luonut paikallisen markkinan ja pakkaamisen hallintajärjestelmän varmistaakseen edelleen täysmehutuotteiden laadun ja elintarviketurvallisuuden.

Sekä kuluttajille että kuluttajien nauttimalle mehulle omistautuneena AIJN loi myös oman toimintamallinsa (Code of Practice) vakiinnuttaaksensa parhaat käytännöt täysmehun tuotantoketjussa.2 Toimintamalli on Euroopan komission tunnustama ja sitä käytetään kansainvälisesti myös Euroopan ulkopuolella. Muiden täysmehua koskevien standardien ohella toimintamallin asiantuntijaryhmä tarjoaa hedelmä- ja vihannestäysmehuja koskevat viitteelliset ohjeistukset, jotka auttavat mittaamaan monien tekijöiden vaikutusta mehuun ja arvioimaan paremmin sen laatua ja aitoutta.

Täysmehu puristetaan, pastöroidaan ja pakataan tavalla, joka suojaa sen luontaisia ravintoaineita ja laatua – ja tämän mehusta kyllä huomaa! Erään täysmehupakkaajan kokeet osoittavat, että kun verrataan eri lämpötiloissa pastöroituja appelsiinitäysmehuja, huomataan, että pastörointi ei aiheuta merkittävää C-vitamiinikatoa täysmehussa.3 Yleensä pastörointi säilyttää 95 % tai enemmän tämän tärkeän vitamiinin pitoisuudesta täysmehussa. (Lisätiedoksi: kokeet on toteutettu osana pakkaajien aloitetta, l. white paper)

Lähteet:
1 Codex General Standard for Fruit Juices and Nectars (247-2005). Saatavissa: http://www.codexalimentarius.org/ [Viitattu 4.2.2017].
2 AIJN Code of Practice. Saatavissa: http://www.aijn.org/publications/code-of-practice/the-aijn-code-of-practice/ [Viitattu 15.3.2016]
3 Whitepaper: Vitamin C retention in orange juice production: getting past the myths and doing more with less https://endpoint895270.azureedge.net/static/documents/processing/vitaminc-retention-white-paper.pdf