Täysmehun valmistus

Täysmehun valmistusprosessi vaihtelee sen mukaan, tehdäänkö täysmehu tiivisteestä vai kokonaisista hedelmistä.  

Hedelmätäysmehu kokonaisista hedelmistä

Appelsiinitäysmehun tarina, kuten kaikkien hedelmämehujen tarina, alkaa hedelmätarhoista, joissa hedelmiä kasvatetaan. Paikalliset kasvattajat kasvattavat appelsiineja, kunnes ne ovat kypsiä ja valmiita poimittavaksi käsin. Kun kypsät hedelmät on kerätty, ne kuljetetaan suoraan tehtaalle, jossa ne tarkastetaan huolellisesti – täysmehua varten valitaan valitaan vain ehjät ja kypsät appelsiinit. Tarkastus tehdään nopeasti, jotta hedelmät eivät ehdi menettää tärkeitä luontaisia ravintoaineitaan ja vitamiinejaan. Koska hedelmät tuodaan suoraan hedelmätarhoista, ne pestään ja puhdistetaan huolellisesti ennen puristamista.

Kun täysmehu on puristettu appelsiineista, se pastöroidaan yleensä kevyesti, jotta se säilyy tuoreena pidempään. Pastörointi on yleisesti ja laajalti hyväksytty keino suojella täysmehun luontaisia ravintoaineita ja säilyttää täysmehun ensiluokkainen laatu.

Tiivisteestä valmistettu hedelmätäysmehu

Tiivisteestä valmistetun täysmehun valmistusprosessi on hieman monivaiheisempi. Tekniikat vaihtelevat hieman, mutta yleensä täysmehua joko kuumennetaan höyryllä, jotta vesi höyrystyy siitä pois, tai ultrasuodatetaan ja tiivistetään käänteisosmoosin avulla. Näin syntyy mehutiiviste. Tiivistämisprosessin jälkeen tiivisteeseen lisätään vettä ja seoksesta valmistetaan laadukasta mehua sekoittamalla.

Appelsiinitäysmehu pakataan niin, että mehun sisältämät vitamiinit ja mineraalit ovat suojassa valon, lämpötilan ja ilman vaikutuksilta. Näin mehu säilyy tuoreena ja raikkaana kuluttajille saakka. 

Miten täysmehua valmistetaan? Täysmehu, joka ei valmisteta tiivisteestä

HEDELMÄTARHA

Hedelmäsadon korjuu mehutuotantoa varten
Hedelmät prosessoidaan nopeasti, jotta niiden vitamiinit ja muut ravintoaineet säilyvät mahdollisimman hyvin.
Pastöroinnin ansiosta mehu säilyy pidempään.
PASTÖROIMATON
Mehu juodaan saman päivän aikana*
PASTÖROIMATON
Mehulla pidempi säilymisaika*
Mehun pakkaaminen esimerkiksi kartonkipakkauksiin auttaa säilyttämään mehun maun ja ravintoarvon pidempään, sillä se suojelee tuotetta valolta ja hapettumiselta.
Täysmehu sisältää ainoastaan mehustettua hedelmää.
Täysmehussa ei ole lisättyä sokeria tai säilöntäaineita.
Täysmehu voi olla osa monipuolista ruokavaliota.

* Täysmehu ei ole valmiustettu tiivisteest Tässä infograafissa esitetyt tiedot on tarkoitettu asiantuntijayleisön käyttöön, ei-kaupallisesa yhteydessä. Tietoja ei ole tarkoitettu kuluttajayleisölle. AIJN ei ole vastuussa, mikäli tämä tieto päätyy kaupalliseen tai mainosmaiseen käyttöön.