C-vitamiinin monet terveysvaikutukset

C-vitamiinin terveysvaikutukset on tunnettu jo vuosisatojen ajan. C-vitamiinin tiedetään auttavan flunssan hoidossa, vaikuttavan useiden kehon kudosten, kuten hampaiden ja ihon kuntoon sekä toimivan antioksidanttina. Hedelmät, erityisesti sitrushedelmät ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä.

Alkutalvi profiloituu toistuvien flunssakierteiden ajanjaksona. Flunssat ovat viruksen aiheuttamia tauteja, eikä niiden hoitoon ei ole olemassa suoria lääkkeitä. Suurten C-vitamiiniannosten on kuitenkin tutkimuksissa osoitettu lyhentävän flunssan kestoa (1). C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jonka imeytymistä keho säätelee senhetkisen tarpeen mukaan – pääsääntöisesti C-vitamiinin imeytyminen on hyvin tehokasta. Puutos aiheuttaa väsymystä sekä vastustuskyvyn ja mielialan laskua. Vakavan puutoksen seurauksena ilmenee anemiaa.

Luonnon raaka-aineista erityisesti sitrushedelmät sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Esimerkiksi sata grammaa appelsiinitäysmehua sisältää noin 35 mg C-vitamiinia eli lasillisessa appelsiinitäysmehua on jopa 70 – 80 mg C-vitamiinia (2). Suositeltava C-vitamiinin päivittäinen saanti on aikuisilla 75 mg eli lasillisella appelsiinitäysmehua päivän C-vitamiinitarve täyttyy helposti (3). Täysmehut sisältävät pelkästään hedelmää, josta mehu on valmistettu. Tämän vuoksi täysmehuissa hedelmien arvokkaat ravintoaineet ovat tallella, eikä niihin ole lisätty sokeria.

                                                                   

Antioksidantti, joka edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia

C-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina, eli se vähentää reaktiivisten happiyhdisteiden aiheuttamaa oksidatiivista stressiä. Happiradikaalit ovat solujen soluhengityksen sivutuotteena vapautuvia happiyhdisteitä, jotka voivat vaurioittaa DNA:ta ja muita rakenteita. C-vitamiinin reagoidessa happiradikaalin kanssa, radikaalit pelkistyvät soluille vaarattomaan muotoon. Lisäravinteina käytettyjen antioksidanttien tehokkuutta ei ole pystytty kliinisesti osoittamaan, mutta esimerkiksi hedelmistä, marjoista ja muista elintarvikkeista saaduilla antioksidanteilla näyttäisi olevan suotuisia vaikutuksia kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

C-vitamiinin monipuolisten terveysvaikutusten takana onkin sen moninainen rooli elimistössä. C-vitamiini vaikuttaa myönteisesti immuunijärjestelmän normaaliin toimintaan, normaaliin kollageeninmuodostukseen, energia-aineenvaihduntaan ja hermoston normaaliin toimintaan. Lisäksi C-vitamiini edistää raudan ja kalsiumin imeytymistä ja sitä tarvitaan B12-vitamiinin sekä foolihapon imeytymiseen. C-vitamiinin lähteitä on lukuisia, mutta esimerkiksi lasillisella täysmehua saa päivittäisen C-vitamiinitarpeesi luonnollisesti ja helposti osana muuten tasapainoista ruokavaliota.

 

Lähteet

  1. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruuasta : Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki.
  2. Aro Antti. C-vitamiini ja flunssa 15.10.2015. Saatavilla: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00024&p_hakusana=C-vitamiini
  3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ravitsemusyksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 19. Helsinki 2018. fineli.fi
  4. Ravitsemus- ja terveysväiteopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille. Eviran ohje 17052/4. Saatavilla: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-oppaat/eviran_ohje_17052_4_fi_ravitsemusjaterveysvaiteopas.pdf                                
Materiaali ladattavassa pdf-muodossa
TIEDOTE_FruitJuiceMatters_C-vitamiini