Tuttujen ruokien ja juomien glykeemiset indeksit sekä glykeeminen kuormittavuus

Elintarvikkeen glykeeminen indeksi (GI) kertoo siitä, millaisen vasteen ruoka-aineen tai juoman käyttäminen saa aikaan veren insuliini- ja glukoositasoissa. Glykeeminen kuormitus (GL) huomioi myös annoskoon - minkä kokoisissa annoksissa elintarviketta tyypillisesti käytetään. Yleisesti terveellisiksi katsotuilla elintarvikkeilla on matala GI ja GL.

Usein käytettyjen ruoka-aineiden ja juomien glykeemisiä indeksejä

GI/100 g
  • Vaalea leipä ± 85
  • Täysjyväleipä ± 74
  • Maissihiutaleet ± 81
  • Riisi, kuorittu ± 73
  • Omena, raaka ± 36
  • Appelsiini, raaka ± 43
  • Appelsiinitäysmehu, keskikokoinen annos ± 50
  • Appelsiinitäysmehu, pieni annos ± 50
  • Banaani, raaka ± 51
  • Peruna, keitetty ± 78
  • Sokeroidut virvoitusjuomat ± 63-68
Korkea glykeeminen indeksi = GI > 70

Usein käytettyjen ruoka-aineiden ja juomien aikaansaama glykeeminen kuormitus

GL/annos
  • Vaalea leipä 11/30g
  • Täysjyväleipä 7/30g
  • Maissihiutaleet 21/30g
  • Riisi, kuorittu 28/150g
  • Omena, raaka 6/120g
  • Appelsiini, raaka 4/120g
  • Appelsiinitäysmehu, keskikokoinen annos 11/250 ml
  • Appelsiinitäysmehu, pieni annos 7/150 ml
  • Banaani, raaka 11/120g
  • Peruna, keitetty 21/150g
  • Sokeroidut virvoitusjuomat 16-23/250 ml
Korkea glykemiakuorma = GL > 20