Hedelmien prosessointi ja glykeeminen indeksi

Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin, miten hedelmien soseuttaminen vaikuttaa aterianjälkeiseen glukoositasoon (Redfern KM ym. 2017). Vaikka tutkimuksessa ei tutkittu suoraan täysmehua, tuovat sen tulokset viitteitä siitä, miten hedelmien prosessointi vaikuttaa veren glukoositasoon. Tutkimuksessa tutkittiin 20–27-vuotiaita nuoria aikuisia (n=28), joilta mitattiin verensokerin vastetta hedelmien nauttimisen jälkeen. Tutkitut oli jaettu kahteen ryhmään: tutkimusryhmä nautti hedelmät soseutettuna, kontrolliryhmä kokonaisina. Soseutetun hedelmän aikaansaama glykeeminen vaste havaittiin matalammaksi (32,7) kuin kokonaisten hedelmien (61,2). Myös aiemmissa tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia. Tutkijat epäilivät että syynä ilmiöön saattaa olla syljen amylaasi, joka kiihdyttää tärkkelyksen pilkkoutumista kokonaisia hedelmiä nautittaessa. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan asian vahvistamiseksi.

 

Redfern KM et al. (2017) Nutrient-extraction blender preparation reduces postprandial glucose responses from fruit juice consumption. Nutr Diabetes 7(10): e288. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5678208/

Lisätietoa aiheesta

[3] Redfern KM et al. (2017)

Nutrient-extraction blender preparation reduces postprandial glucose responses from fruit juice consumption. Nutr Diabetes 7(10): e288