Täysmehu, verenpaine ja tyypin 2 diabetes

Yhdysvalloissa tehdyssä pitkittäistutkimuksessa analysoitiin täysmehun ja kokonaisten hedelmien käytön yhteyttä kohonneeseen tyypin 2 diabeteksen ja verenpainetaudin riskiin (Auerbach BJ ym. 2017). Tutkimuksessa oli mukana yli miljoona amerikkalaisnaista, joita seurattiin säännöllisesti kahdeksan vuoden ajan. Heidän ruoankäyttöään tutkittiin FFQ-kyselyllä. Tulokset osoittivat, ettei kokonaisten hedelmien tai täysmehun käyttö  ollut yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen tai tyypin 2 diabetesriskin kasvuun. Tutkijat kuitenkin painottivat, että kyseessä on havainnoiva tutkimus, eli voidaan tutkia vain yhteyksiä, ei kausaalisuutta.

Auerbach BJ et al. (2017) Associations of 100% fruit juice versus whole fruit with hypertension and diabetes risk in postmenopausal women: Results from the Women's Health Initiative. Prev Med. 105: 212-218. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743517303158

Lisätietoa aiheesta

[1] Auerbach BJ et al. (2017)

Associations of 100% fruit juice versus whole fruit with hypertension and diabetes risk in postmenopausal women: Results from the Women's Health Initiative. Prev Med. 105: 212-218