Täysmehun ravitsemusedut

Terveelliset ruokailutottumukset

Useimmat eurooppalaiset ja suomalaiset eivät syö tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia.1,2,8 Aterian yhteydessä nautittu lasillinen hedelmätäysmehua onkin monelle hyvä päivittäinen lisä hedelmien saantiin. Samalla tulee kuitenkin muistaa, että hedelmätäysmehulla tulisi pikemminkin täydentää kuin korvata hedelmien ja vihannesten päivittäistä kulutusta.Tutkimusten mukaan täysmehujen kohtuullinen käyttö muun ruokailun yhteydessä onkin usein osa jo muutenkin terveystietoisempaa syömistä.3

Täysmehu myös tukee terveellistä ruokavaliota, sillä se sisältää terveyden kannalta tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Esimerkiksi appelsiinimehu sisältää runsaasti C-vitamiinia ja muita ravintoaineita, kuten folaattia, kaliumia ja fytokemikaaleja.4, 5

Yhdysvaltain kansallisen NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) -tutkimuksen Nutrition Journal -lehdessä vuonna 2012 julkaistu analyysi osoittaa, että hedelmätäysmehu on tärkeä kaliumin ja magnesiumin  lähde ja että sillä on positiivinen yhteys päivittäisen C-vitamiini- ja folaattisuosituksen saavuttamiseen 2–5-vuotiailla lapsilla.6 Lisäksi muut tutkimukset ovat osoittaneet, että täysmehun juominen auttaa lapsia tottumaan hedelmien ja vihannesten makuun.7

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Hedelmätäysmehut puristetaan kokonaisista hedelmistä, joten täysmehuissakin on runsaasti ravintoaineita. Esimerkiksi 100 ml appelsiinitäysmehua sisältää noin 220 mg mikroravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita. Eri hedelmätäysmehuissa on eri määriä ja erilaisia terveelliselle ruokavaliolle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisätietoa löytyy vitamiineja ja kivennäisaineita käsittelevältä sivultamme.

 

LÄHTEET 

  1. Gibson, S. Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with diet quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society 2012, 71, pp. E23
  2. European Fresh Produce Association (Freshfel Europe) Consumption Monitor 2014
  3. Rampersaud & Valim. 100% Citrus juice: nutritional contribution, dietary benefits, and association with anthropometric measures. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2017 2;57:129-140.
  4. UK Department of health. Nutrient analysis of fruit and vegetables. Saatavilla osoitteessa:https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/167942/Nutrient_analysis_of_fruit_and_vegetables_-_Summary_Report.pdf
  5. Euroopan Komission asetus (EU) N:o 432/2012 (annettu 16.5.2012). Saatavissa osoitteessa: http://publications.europa.eu/fi/publication-detail/-/publication/e332d361-c3e3-4bc0-9fd9-334ebdfbab12/language-fi [Viitattu 8.2.2017]
  6. Fulgoni V and Quann E. National trends in beverage consumption in children from birth to 5 years: analysis of NHANES across three decades. Nutrition Journal 2012, 11:92. Saatavilla osoitteessa: http://www.nutritionj.com/content/11/1/92.
  7. Comportements et consommation alimentaire en France 2010. Enquête CCAF 2010. 2010.
  8. Ovaskainen, M-L ym. Aikuisten ruokavaliossa tarvitaan terveyttä edistäviä muutoksia. Tutkimuksesta tiiviisti: 2015_035. THL 2015. Saatavissa osoitteessa: http://www.julkari.fi/handle/10024/128984 [Viitattu 8.2.2017]

Prosessointi lisää täysmehujen bioaktiivisten ravintotekijöiden hyödynnettävyyttä.

Täysmehu, eritoten appelsiinitäysmehu on tärkeä ravintotekijöiden ja bioaktiivisten aineiden kuten karotenoidien ja flavonoidien lähde.

Keho pystyy hyödyntämään tehokkaasti täysmehun karotenoideja ja flavanoneja. Hyödynnettävyydellä (biavailabity) tarkoitetaan sitä, miten tehokkaasti eri ravintoaineet imeytyvät ja ovat kehon käytettävissä.

Prosessoiduissa täysmehuissa flavanonien hyödynnettävyys on samalla tasolla kuin kokonaisessa hedelmässä mutta karotenoidien hyödynnettävyys on parempi.

Prosessoidun täysmehun flavanonien imeytyminen ja metabolia vastaa tuorepuristetun täysmehun flavanonien imeytymistä ja metaboliaa.

Täysmehun sisältävien bioaktiivisten yhdisteiden on osoitettu useissa tutkimuksissa vaikuttavan terveyttä edistävästi. Toistaiseksi EU ei kuitenkaan ole myöntänyt terveysväittämiä sitrushedelmien flavonoideille.

Tuorepuristettu appelsiinitäysmehu

Prosessoitu appelsiinitäysmehu

3,6 x

suurempi flavononipitoisuus
Flavononipitoisuus

16 mg

Flavononipitoisuus

58 mg

1,6 mg

2,2 mg

0,7 mg

2,6 mg

5 mg

2,3 mg

1,5 x suurempi hyödynnettävyys
2,3 kertaa parempi imeytyminen
3,2 x suurempi eritys
Tutkimukset osoittavat, että flavanonien imeytyminen elimistöön ja erittyminen virtsaan on merkittävästi runsaampaa prosessoidun appelsiinitäysmehun nauttimisen kuin tuorepuristetun täysmehun nauttimisen jälkeen.

Kaikki voitava on tehty sen varmistamiseksi, että tämän asiakirjan tiedot ovat luotettavia ja varmistettuja. Tiedot on tarkoitettu käytettäväksi perustana ei-kaupalliselle viestinnälle ja ainoastaan ammattilaisyleisölle. Tässä asiakirjassa esitettyjä tietoja ei pidä käyttää ravitsemus- tai terveysväittäminä suoraan kuluttajille suunnatussa viestinnässä. Julkaisun käyttäjien tulisi olla tietoisia siitä, että näiden tietojen käyttäminen tarkoituksen vastaisessa yhteydessä, tietojen muokkaaminen, kuten sanamuotojen muuttaminen tai lisäysten tekeminen sekä kuvitusten lisääminen voivat johtaa oikeudellisiin seurauksiin. AIJN ei siis ole missään vastuussa vahingoista, jotka johtuvat tämän asiakirjan käytöstä tai asiakirjan sisältämistä tiedoista. AIJN ei takaa tai tue kolmansien osapuolien tässä asiakirjassa esittämiä mielipiteitä tai näkemyksiä, eikä se ota mitään vastuuta tällaisiin näkemyksiin tai mielipiteisiin tukeutumisesta.

Lisätietoa aiheesta

[1] Annex XIII of Regulation 1169/2011

[2] Serpen JY (2012)

Comparison of sugar content in bottled 100% fruit juice versus extracted juice of fresh fruit. Food Nutr Sci 3: 1509-1513

[3] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2015)

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for iron. EFSA J 13:4254, 115 pp

[4] O’Neil CE et al. (2012)

100% Orange Juice consumption is associated with better diet quality, improved nutrient adequacy, decreased risk for obesity, and improved biomarkers of health in adults: National Health and Examination Survey, 2003 – 2006. Nutr J

[5] McEligot AJ et al. (1999)

Comparison of serum carotenoid responses between women consuming vegetable juice and women consuming raw or cooked vegetables. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 8: 227-231

[6] EFSA (2012)

Use of the EFSA Comprehensive European Food 1767 Consumption Database in Exposure Assessment. EFSA J 9(3): 2097, 34 pp

[7] World Health Organization (2012)

Effect of increased potassium intake on blood pressure, renal function, blood lipids and other potential adverse effects. WHO: Geneva, Switzerland

[8] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies Scientific (2010)

No 1924/20061. EFSA J 8:1469, 17 pp 

[9] O’Connor L et al. (2013)

Dietary energy and its association with the nutritional quality of the diet of children and teenagers. J NutrSci 2: e10

[10] Gibson S et al. (2009)

Associations between added sugars and micronutrient intakes and status: further analysis of data from the National Diet and Nutrition Survey of Young People aged 4 to 18 years. Br J Nutr 101: 100–107

[11] Peleg H et al. (1991)

Distribution of bound and free phenolic acids in oranges (Citrus sinensis) and grapefruits (Citrus paradisi). J Sci Food Agric 57:417–426

[12] Gil-Izquierdo A et al. (2002)

Effect of processing techniques at industrial scale on orange juice antioxidant and beneficial health compounds. J Agric Food Chem 50: 5107–5114