Johtopäätöksiä Euroopan mehuteollisuusliiton järjestämän tieteellisestä symposiumista

Aikamme yksi kuumimpana käyvistä, mutta myös polarisoituneimmista terveyteen liittyvistä julkisista keskustelunaiheista on sokeri. Ympäri maailmaa kuluttajia kannustetaan lisäämään hedelmien ja kasvisten käyttöä, mutta samalla myös vähentämään lisätyn sokerin saantia.

”Vapaat sokeri” on maailman terveysjärjestö WHO:n lanseeraama termi, joka pitää sisällään kaikki mono- ja disakkaridit, joita on lisätty prosessoinnin tai ruoanvalmistuksen yhteydessä elintarvikkeeseen. Myös hunajan, siirapin sekä täysmehun luontainen sokeri lasketaan kuuluvaksi vapaisiin sokereihin.

Entä täysmehun luontainen sokeri? Kun keskitytään yksittäisiin ravintoaineisiin ja ruokiin, menetetäänkö perspektiivi ravitsemuksen ja kokonaisruokavalion vaikutuksesta hyvinvointiin ja terveyteen?

Maailman johtavia ravitsemustieteilijöitä sekä metaboliaa ja kasvien bioaktiivisia yhdisteitä tutkivia asiantuntijoita kokoontui Brysseliin keskustellakseen uusimmista tutkimustuloksista liittyen täysmehujen ja hedelmien terveellisyyteen. Heidän esityksissään ja keskusteluissaan korostuvat aiheen monimutkaisuus.

 

Laajempi katsaus symposiumin esityksiin ja keskusteluihin liitteenä pdf-muodossa.

 

Materiaali ladattavassa pdf-muodossa
FJM - AIJN Scientific Symposium Report