Täysmehu ja inflammaatio

Inflammaatio eli tulehdus on stressin indikaattori kehossa, ja sillä on osoitettu olevan vaikutusta myös monien kroonisten sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä. Brasiliassa tehdyssä interventiotutkimuksessa (Rocha DMUP ym., 2017) vertailtiin kahden erilaisen aterian vaikutusta inflammaation markkereihin perusterveillä naisilla (n=55). Molemmat ateriat olivat rasvapitoisuudeltaan korkeita, mutta rasvan laatu oli niissä erilainen. Toisessa ateriassa tyydyttyneen rasvan määrä oli 37,6 E% ja toisessa taas tyydyttymättömän rasvan määrä 56,3 E%. Aterioiden yhteydessä tarjottiin joko 500 ml vettä tai 500 ml appelsiinitäysmehua.

Tutkimuksessa huomattiin, että korkea kovan rasvan saanti edisti inflammaatiotilaa verrattuna ateriaan, jossa pehmeän rasvan osuus oli suuri. Tulokset kuitenkin osoittivat, että tyydyttyneen rasvan aterialla negatiivinen vaikutus inflammaatioon oli lievempi, kun aterian yhteydessä nautittiin täysmehua. Tämä näkyi etenkin IL-17A biomarkkeripitoisuudessa.

Toisessa, pienemmässä (n=12) tutkimuksessa (Chaves DFS ym. 2017) tutkittiin eri tavoin koostettujen aterioiden vaikutusta inflammatoristen viestintäkanavien aktivaatioon. Tutkimuksessa vertailtiin korkean rasvapitoisuuden ateriaa sekä korkean hiilihydraattipitoisuuden ateriaa ja aterian ohella nautittiin joko vettä, glukoosijuomaa tai appelsiinitäysmehua. Tutkimuksessa todettiin, että inflammatorinen aktivaatio oli vähäisempää, kun aterian yhteydessä nautittiin appelsiinitäysmehua. Tutkijat päättelivät, että appelsiinitäysmehun käyttö saattaa ehkäistä ravinnon aiheuttamaa tulehdusta sekä säädellä tiettyjen proteiinientuottamista, mutta laajempia tutkimuksia aiheesta kuitenkin tarvitaan edelleen.

 

Lähteet

Rocha DMUP et al. (2017) Orange juice modulates proinflammatory cytokines after high-fat saturated meal consumption. Food Funct 8(12): 4396-4403. Available at: http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c7fo01139c#!divAbstract

Chaves DFS et al. (2017) Proteomic Analysis of Peripheral Blood Mononuclear Cells after a High-Fat, High-Carbohydrate Meal with Orange Juice. J Proteome Res 16(11):4086-4092. Available at: http://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jproteome.7b00476

Lisätietoa aiheesta

[1] Rocha DMUP et al. (2017)

Orange juice modulates proinflammatory cytokines after high-fat saturated meal consumption. Food Funct 8(12): 4396-4403

[2] Chaves DFS et al. (2017)

Proteomic Analysis of Peripheral Blood Mononuclear Cells after a High-Fat, High-Carbohydrate Meal with Orange Juice. J Proteome Res 16(11):4086-4092