Lokakuussa 2019 julkaistiin toisen asteen opiskelijoiden ruokailun suuntaviivat luova Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta - Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin sekä Sydänliiton päivittämät Sydän ja ruoka -suositukset. Uusien suositusten mukaan täysmehu sopii osaksi monipuolista ruokavaliota - kohtuullisesti käytettynä.
Kaikissa eri väestöryhmiä koskettavissa ruokasuosituksissa, mukaan luettuna koko väestölle suunnatut Terveyttä ruoasta -ravitsemussuositukset mainitaan täysmehun käyttö osana terveyttä edistävää ruokavaliota. Täysmehua suositellaan käytettäväksi yksi lasillinen päivässä aterian yhteydessä. Aterialla ajatellaan ensisijaisesti aamu- tai välipalaa. Täysmehu onkin esimerkiksi hyvä välipalan osa yhdistettynä täysjyvään ja proteiininlähteeseen. Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta -suosituksessa esitellään nuorille sopivia välipaloja ja ruokia, jotka ylläpitävät vireystilaa ja auttavat jaksamaan läpi päivän opiskelujen. Välipalan osia yhdistelemällä eväspussin voi koota vaikka ylioppilaskirjoituksiin tai työmaalle.
Sille, että täysmehua suositellaan käytettäväksi aterian yhteydessä, on syynsä. Ensinnäkin nestemäisesti saadusta energiasta ei seuraa samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin kiinteän ruoan syömisestä. Jotta täysmehu ei tuottaisi ylimääräistä energiaa, suositellaan sitä käytettäväksi muiden ruokien kanssa, jolloin kiinteä ruoka aikaansaa kylläisyydentunteen. Toinen syy on täysmehun happamuus - appelsiinitäysmehun pH on melko alhainen, mikä suurissa määrissä voi olla haitallista hampaille. Mehun nauttiminen aterian yhteydessä on siis myös hammasystävällisempi vaihtoehto.
Täysmehu osana sydänterveyttä edistävää ruokavaliota
Myös Suomen Sydänliitto on tänä syksynä päivittänyt sydänterveyttä edistävälle ruokavaliolle annettuja suosituksia. Sydän ja ruoka -suosituksessa linjataan, että ”Täysmehua voi nauttia 1–2 dl päivässä, juoma ei kuitenkaan korvaa marjoja tai hedelmiä.” Täysmehu ja kokonaiset hedelmät eivät korvaa toisiaan ruokavaliossa, mutta täysmehua voi käyttää yhden lasillisen päivässä hedelmien ja kasvisten lisäksi.
Hedelmien ja kasvisten käytön on kiistatta osoitettu suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta. Havainnoivissa kliinisissä tutkimuksissa on saatu myönteisiä tuloksia täysmehun käytöstä: täysmehun säännöllisellä käytöllä on havaittu useissa tuloksia tutkimuksissa olevan positiivinen tai neutraali vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin (1-8). Kliinisissä kokeissa on löydetty myös mekanismeja, jotka voisivat olla näiden vaikutusten taustalla. Etenkin täysmehujen polyfenoliset yhdisteet ja kalium näyttäisivät olevan keskeisessä roolissa (9).
Viitteet