12 joulukuu 2019 - Tutkimus: Appelsiinitäysmehu osana terveellistä ruokavaliota alensi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä

Appelsiinitäysmehun flavonoideilla saattaa uusimpien tutkimusten mukaan olla hyödyllisiä vaikutuksia verenpaineelle, veren rasvaprofiilille, insuliinin toiminnalle sekä inflammaatiolle. Kontrolloidussa kliinisessä kokeessa Ponce ryhmineen tutki, miten 5 dl:n annos appelsiinitäysmehua osana terveellistä ruokavaliota vaikutti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Tutkimukseen osallistui 72 henkeä, joista 68 % oli naisia. Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla oli diagnosoitu metabolinen oireyhtymä ja heidän painoindeksinsä oli vähintään 30 kg/m2.

Sekä tutkimusryhmässä että kontrolliryhmässä havaittiin parannuksia painoindeksissä, vyötärönympäryksessä, kokonaiskolesterolissa ja verenpaineessa. Parannuksia mm. insuliiniresistenssissä ja LDL-kolesterolitasoissa havaittiin ainoastaan appelsiinitäysmehua käyttäneillä. Päivittäinen appelsiinitäysmehun käyttö yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon alensi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä metabolista syndroomaa sairastavilla liittyen systeemiseen inflammaatioon ja endoteelin toimintaan.

Koko tutkimus luettavissa täällä

Ponce, Benassi ja Cesar. Orange juice associated with a balanced diet mitigated risk factors of metabolic syndrome: A randomized controlled trial. Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism 17 (2019) 100101. https://doi.org/10.1016/j.jnim.2019.100101