24 kesäkuu 2019 - Viisi faktaa hesperidiinistä

Oletko kuullut hesperidiinistä? Tässä viisi faktaa!

 

  • Hesperidiini on flavonoidi, jota löytyy esimerkiksi appelsiinin valkoisesta kuoriosasta ja hedelmälihasta. Täysmehu on yksi harvoista hesperidiinin luonnollisista lähteistä.

 

  • Vaikka kokonaisten hedelmien hesperidiinipitoisuudet ovat korkeampia kuin täysmehussa, on täysmehun hesperidiini elimistölle paremmin hyödynnettävässä muodossa. Mehun prosessointi lisää ravintoaineiden hyödynnettävyyttä1.

 

  • Pastöroidussa appelsiinitäysmehussa on jopa kolminkertainen määrä hesperidiiniä verrattuna tuorepuristettuun appelsiinitäysmehuun. Tämän selittyy pastöroidun mehun tehokkaammalla teollisella prosessoinnilla2.

 

  • Hesperidiinillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia ja sillä näyttäisi olevan myös myönteisiä vaikutuksia hiussuonten toimintaan, sillä se parantaa verisuonten elastisuutta3.

 

  • Ipsos-kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa terveydenhuollon ammattilaisista Euroopassa eivät tienneet, että täysmehu sisältää flavonoideja, kuten hesperidiiniä4.

 

  1. Aschoff JK et al. (2016) Urinary excretion of Citrus flavanones and their major catabolites after consumption of fresh oranges and pasteurized orange juice: A randomized cross-over study. Mol Nutr Food Res 60: 2602-2610.

  2. Silveira JQ et al. (2014) Pharmacokinetics of flavanone glycosides after ingestion of single doses of fresh-squeezed orange juice versus commercially processed orange juice in healthy humans. J Agric Food Chem 62: 12576-84.

  3. Rocha DMUP et al. (2017) Orange juice modulates proinflammatory cytokines after high-fat saturated meal consumption. Food Funct 8: 4396-4403

  4. Morand C et al. (2011) Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers. Am J Clin Nutr 93: 73–80.